Minimum opreme koju morate imati

0

Što se tiče osnovne opreme treba vam sljedeće. Ovo je znači samo osnovno, najosnovnije (i najjeftinije), a poslije po potrebi možete razmišljati o naprednijim sistemima i unapređenjima.

1. Lonci za zagrijavanje vode i kuhanje sladovine – dva komada kapaciteta oko 30 litara

lonac

Najbolje je nabaviti inox lonce, ali je to skuplja varijanta. Može i emajl (puno jeftinija opcija). Nikako cink, aluminij ili bakar! Volumen lonca najbolje da bude 30 litara. Ako vam je dostupno, 50 litara je idealna opcija, jer će vam uskoro porasti apetiti za veće ture. Moguće je i prilagoditi pivsku bačvu od 30 ili 50 litara, ali o tome nešto kasnije.

 

 

 

2. Fermentacijska posuda

bure-30l-sa-poklopcem

Fermentacijska posuda je zapravo obično plastično (gora varijanta) ili stakleno (bolja varijanta), burence ili demižon. Ako kuhate u loncu od 30 litara, morate imati fermentacijsku posudu kapaciteta najmanje 30 litara. iako se staklo smatra boljim, plastika je praktičnija iz nekoliko razloga – jeftinija je, sigurnija je (pucanjem punog demižona piva prilikom prenošenja možete se gadno ozlijediti), jednostavnija je za pranje i održavanje. Samo je bitno da se dobro i kvalitetno pere i da je “food grade” plastika (PEHD). To ćete znati po uvarenom logu na dnu plastične posude sa malim escajgom (nož i viljuška). Cijena ovakve posude je maksimalno do 20 KM.

U posljednje vrijeme kod nas u BiH prisutan je trend prelaska na inox-fermentore. Ovo je svakako najbolja varijanta, ali je i najskuplja (inox bačva za fermentaciju od 35 litara košta oko 70 km). Prednost na strani inoxa je što se jako dobro čisti i dezinficira, za razliku od plastike koja u svojim mikro-porama može zadržati neželjene mikroorganizme.

3. 2-3 metra silikonskog crijeva

Ovo možete kupiti svugdje. Služi za pretakanje već fermentiranog piva sa taloga kvasca.
4. Oprane i očišćene pivske flaše

GAJBATreba vam šesdesetak boca. Boce ne samo da moraju biti čiste, nego moraju biti STERILNE prije točenja piva. Cijena: poznavanje konobara – džaba.
Bitno je napomenuti, da se za kućno pivarstvo koriste uglavnom tamne, braon flaše. Zelene i flaše od bezbojnog stakla propuštaju UV-zrake, te tako hmelj u pivu gubi svoja aromatična svojstva i pivo značajno gubi na kvaliteti.

 

 

5. Čepilica i čepovi

cepilicaOvo je kao što pretpostavljate za čepljenje boca nakon točenja piva. Na slici je jednostavnija varijanta. Cijena u Robotu: 20 KM. Ukoliko imate izbora, birajte čepilicu kao na slici. Postoji i varijanta od plastike koja je podložna pucanju.

Uz čepilicu kupite i krunske čepove. Praktično kada ih možete kupiti u različitim bojama, kako bi ih mogli koristiti za različite ture. Trenutna cijena je oko 4 KM za pakovanje od 100 komada.

 

6. Hidrometar

hidrometarJedan od najbitnijih instrumenata u pivarstvu. Služi za mjerenje otopljenog šećera u sladovini. Dostupan na ebayu. Cijena: cca. 15 KM.

 

 

 

 

 

7. Termometar

termometarUz hidrometar sigurno najvažniji instrument. Termometar mora imati visoki raspon mjerenja, recimo do 120°C. mora biti vatrostalan. Imate mogućnost da birate između digitalnih ili analognih. I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane. s obzirom da su temperature najvažniji kriterij koji se mora ispoštovati kod proizvodnje piva – termometar mora biti precizan i kvalitetan. Kad ga kupite dobro ga je baždariti u čaši vode s ledom – mora pokazivati 0°, a ako ne pokazuje onda kompenzirati za tu vrijednost koliko ima otklona. Cijena: varira od 3$ do 100$. Za početak vas može zadovoljiti onaj od 10$.

8. Piknik frižider kapaciteta oko 30 litara prilagođen za posudu za ukomljavanje

mashtun

U regularnoj ponudi moguće je naći frižidere kapaciteta 28-32 litra. S vremenom je piknik frižider (uz lonac) usko grlo vaše opreme, te je bolje ako ste u prilici kupiti veći (idealno bi bilo imati piknik frižider kapaciteta oko 50 litara).

 

 

 

 

Ovo je minimum opreme koju morate imati, ali sa ovom opremom moguće je proizvesti fantastično pivo.

Share.

About Author

Leave A Reply