Pivo – pitanja i odgovori za početnike (drugi dio)

0

Kako su u prvom dijelu opisane neke elementarne stvari, u drugom ću se pozabaviti onima koji će od vas napraviti diplomiranog pivopiju. Pivopiju koji će bez bojazni da uđe i u najveće pubove i obrati se konobarima koji imaju stotine vrsta piva u malom rukavu, te koji će u svakom društvu moći da diskutuje o pivu, na jednom naprednijem nivou.
Ale i Lager su kategorije, ne stilovi piva

Bez da zalazimo detaljno u biološko hemijske procese prilikom pravljenja piva, osnovna razlika između Ale i Lager piva je vrenje kvasca. Dok Ale fermentira na toplijim temperaturama, Lager fermentira na nižim. Ale je više začinjeno pivo i bogatijeg ukusa, dok lager ima puno suptilnije arome i blage mirise. Sa ovim klasifikacijama, visina alkohola, tijelo piva ili boja, nemaju apsolutno ništa.

Zakon čistoće

Zakon o čistoći piva se pojavio u zemlji gdje inače vode puno brige o čistoći. Historija je pokazala da su takvu čistoću htjeli da primjene i na ljude, a ne samo na ljudske prehambrene proizvode, kao što je pivo. U svakom slučaju, taj njemački zakon kaže da pivo može da se sastoji od cijela četiri sastojka, vode, slada, hmelja i kvasca. Ako se neko pita zbog čega im je taj zakon uopšte trebao u 15 stoljeću, razlog je jednostavan. U pivo su tada stavljali razne aditive, od kojih su mnogi bili otrovni. Kako god, slad u pivu su su utvari žitarice koje daju fermentabilni šećer koji stvara alkohol, a što zapravo čini kvasac. Hmelj je začin koji pivu daje gorčinu i ostale arome. U ovisnosti o stilu piva koriste se i različite količine i kombinacije hmelja. Voda čini 95% piva i prije upotrebe se tretira da ne bi ostavila neželjene ukuse u pivu ili arome.

Aditivi

Kako imamo četiri osnovna sastojka u pivu, imamo i aditive. Najpoznatiji su riža i kukuruz, a umjesto ječma i kao zamjenske i jeftinije sirovine, koriste ih pivare da bi uštedjele na proizvodnji i sirovinama. Takva piva su često jeftina i jako loša. Sem tih loših aditiva, postoje i oni dobri, a korijander, kafa, kakao, voće ili med su samo od nekih. Takvi dodaci se koriste u Ale pivima, dok je Lager često žrtva, upravo gore navedenih zamjenskih sirovina.

Boja piva nema ništa sa alkoholom

Jedna od najčešćih zabluda prosječnog konzumenta je ta da su tamna piva jača, a svjetlija piva slabija. Boja piva nema apsolutno ništa sa visinom alkohola u pivu. Dva najbanalnija primjera su Duvel Ale od 8,5%, te Guinnessov Draught od 4% alkohola. Dakle, jednom za svagda, boja piva nema ništa sa udjelom alkohola u istom.

Svi Hefeweizeni su pšenična piva, ali sva pšenična piva nisu Hefeweizeni

Hefeweizen je njemački stil pšeničnog piva napravljenog najmanje od 50% udjela pšenice i bavarskog kvasca koji mu daje specifičan ukus žvakaće gume i banane, a koji je tipičan za pšenična piva. Druga pšenična piva isto koriste pšenicu, ali i druge vrste kvasca, što im daje znatno drugačiji ukus od tipičnog Hefeweizena.

Hmeljevi iz različitih podneblja imaju različite ukuse

IPA i slični stilovi najviše se baziraju na američkim sortama hmelja koji su citrusni i generalno voćkasti. Hmelj raste u mnogim dijelovima svijeta u svakom slučaju, ali najviše u Njemačkoj. Njemački hmeljevi su poznati kao cvjetni i herbalni. Češki su druge strane poznati kao lager hmeljevi, dok Novi Zeland i Australija imaju jako slične citrusne note kao i američke sorte. Kombinacija svih njih je moguća u jednom jedinom pivu. Sve je do kuhara i njegove mašte.

Hmelj se dodaje prilikom kuhanja piva i u zavisnosti od vremena njegovog dodavanja, takve i efekte ostavlja u pivu. Duže kuhanje zaokružuje njegove arome u pivu i stvara gorčinu koja brzo nestaje dok se pije, dok kraće kuhanje stvara jaču i dugotrajniju gorčinu. U stilove kao što je IPA ili Pale Ale, radi se i suho hmeljenje, gdje se hmelj dodaje prilikom fermentacije, što pivu daje jedinstvenu svježinu.

Zamrzavanje čaše je loše za pivo

Apsolutno da. Led ubija aromu i karbonizaciju piva, pa ono što ostane da se pije je zapravo malo zaslađena voda bez ikakvog okusa ili mirisa. Gdje vam donesu bocu piva i zamrznutu čašu, vi im slobodno vratite čašu i tražite drugu.

Boca je superiornija nad konzervom
Mit po kojem proizvođači koriste konzerve umjesto klasičnih boca zbog cijene je apsolutno mit i ništa više. Pivo se bolje osjeća u konzervi. Konzerva blokira apsolutno svako prodiranje svjetla u pivo (što utiče na njegov okus). Konzerve su i praktičnije, pa nije isto nositi 24 konzerve i 24 boce sasvim sigurno, kao što i ne zauzimaju isto mjesta. O utjecaju na ukus, najbolje je da i sami prosudite i popijete isto pivo iz konzerve i boce, pa i sami vidite razliku.

Ne stare sva piva na isti način

Kako ima različitih stilova, tako je i njihovo skladištenje i čuvanje različito. IPA je generalno stil koji morate piti što prije i što svježije. Ako mislite da vam se povlači po frižideru mjesecima, radije nemojte. S druge strane, jača piva, kao Imperial Stout i slični mogu da se skladište godinama. Bitno je da ih držite uspravno, u prostoriji bez svjetla i sa temperaturom od oko 15 stepeni. Na toplijim i svjetlijim mjestima uništiti ćete pivo.

Fake pubovi i barovi

Svaki ugostitelj gleda da novac uzme po svaku cijenu od gosta. Ako vas ubjeđuju da su upravo oni najbolji pub u gradu, razmislite dva puta i obratite pažnju na par stvari. Ako kažu da na tapu imaju samo mikro craft, razgledajte šta im je mikro. Ako su stavili Samuel Adams pod mikro, onda vam je jasno da oni o pivu ništa ne znaju. Druga stvar kod ovih lažnih eksperata su čaše. Koriste jednu te istu vrstu čaše (najčešće pint) za svako ubogo pivo koje serviraju. Još ako su čaše ohlađene u frižideru ili gluho bilo zamrznute, to je onda pravi pravcati fake pub.

Vlastito pivo

Nije teško. Kad mogu hiljade i hiljade ljudi, možete i vi. Treba vam samo malo dobre volje. Finansije, neznanje ili bilo šta slično ne može biti opravdanje jer za pravljenje vlastitog piva u kući treba relativno malo novca. A što se tiče znanja, nuklearna fizika nije sigurno. Sem što svoje vlastito pivo možete piti i nuditi ga prijateljima, ili se s njime takmičiti, o pivu ćete naučiti mnogo više. Jednom kada uđete u proces pravljenja piva, ni pivo više nećete gledati istim očima.

U nekom od slijedećih tekstova ću obraditi i pravljenje vlastitog piva, korak po korak. Za sada, imate dovoljno informacija da postanete pristojna pivopija.

Share.

About Author

Leave A Reply