Abeceda američke pivske historije

0
Showing 1 of 1

Jedna stvar je neupitna u američkom društvu, a to je ispijanje piva. Bilo da se radi u roštilju sa prijateljima, gledanju bejzbola ili praćenju slijetanja čovjeka na Mjesec, ispijanje piva je uvijek prisutno. Ugrađeno je to u američki etnos, više nego što će pita od jabuka ikada biti. Skupiti najvažnije momente američke pivske historije i nije lagan zadatak, ali kako je znanje moć, ne ostaje ništa drugo nego citirati Abrahama Lincolna:

If given the truth, [the people]can be depended upon to meet any national crisis. The great point is to bring them the real facts — and beer.

Indijanci su pravili pivo mnogo prije dolaska evropskih doseljenika

Arheolozi su pronašli keramičke fragmente koji ukazuju da su drevni Pueblosi kuhali pivo u Novom Meksiku još u 13. stoljeću, 300 godina prije dolaska prvih španjolskih doseljenika. Pivo je rađeno od kukuruza, i slično je laganom pivu koje se danas pravi u Arizoni i Meksiku po nazivu “tiswin”.

Prva američka pivara je otvorena 1612 u New Amsterdamu

Iako su kolonizatori u Virdžiniji pravili pivo za ličnu upotrebu godinama prije, sve dok Adrian Block i Hans Christiansen nisu odlučili otvoriti prvi pub/pivaru, Amerika je nije imala. Otvorena je 1612 na jugu Manhetna, tačnije New Amsterdamu. Niko ne zna šta se desilo sa pivarom, sem da je na njenom nekadašnjem mjestu danas apoteka.

Utemeljitelji Amerike su živjeli pivo kako privatno tako i u profesionalnom životu.

Počelo je sa standardnim scenarijem gdje je voda za piće bila nikakva, pa se pivo preporučivalo umjesto vode ako niste htjeli umrijeti od dizenterije. Tako da Džordž Vašingtonu nije trebalo mnogo da donese odluku da svaki revolucionarni vojnik za dnevno slijedovanje dobije i pintu piva. Na njihovu sreću, kongres je to jednoglasno usvojio. Sem političkih odluka o pivu, Vašingtonov privatni život je isto bio protkan pivom. I sam je pravio pivo, a neki njegovi recepti su pronađeni kasnije u njegovim bilježnicama. Tomas Džeferson je otišao i korak dalje u pravljenju vlastitog piva, pa je čak i ječam za svoje pivo sam uzgajao. Ukratko, mnogi američki predsjednici su kuhali vlastito pivo.


Džejms Madison i pokušaj federalizacije piva
Možda i najznačajniji dio američke pivske historije je Madisonov prijedlog iz 1809 da država kreira nacionalnu pivovaru koje će pokriti tržište cijele zemlje. Da to nije bilo dovoljno već samo po sebi, govori prijedlog o ustoličenju državnog sekretara za pivo koji bi sve to nadzirao. Naravno, iako je bio strasni ljubitelj piva, Madisonov prijedlog je imao političko socijalnu pozadinu. Prvo razlog za takav prijedlog je bio zaštita domaćeg piva od uvoznog piva. Drugi razlog je bio sociološke prirode i zapravo je imao za cilj popularizirati pivo nauštrb viskija, koji je već u to vrijeme dobrano uništavao mnoge porodice i živote. U svakom slučaju, prijedlog nije prošao u kongresu, ali će ostati u američkoj pivskoj historiji kao najznačajniji.Predsjednik Obama je prvi predsjednik koji je skuhao vlastito pivo u Bijeloj kući

Obzirom da Džordž Vašington, iako pivar hobista, nije živio u Bijeloj kući, zvanično, Obama je zapravo prvi koji je napravio pivo u istoj. Neki kažu da je to zapravo i pokrenulo apsolutnu maniju za pravljenjem kućnog piva, jer nakon objave Obaminog ureda o prvom skuhanom pivu u Bijeloj kući, prodaja startnih kitova se udesetorostručila. Samo pivo odlikuje i advokatski tim koji je analizirao da li će recepti Obaminog piva biti u dijelu dokumenata koji je dostupan javnosti ili ne. Na kraju, recepti (White House Honey Porter i Honey Ale) su zapravo dostupni i mogu se naći na oficijelnoj strani Bijele kuće, ukoliko ih Trump nije obrisao naravno.

2015 je apsolutno najveća pivska američka godina

Craft je napravio apsolutno najveći bum u Americi. Pivo se počelo prodavati kao i žvake, a broj pivovara je prvi put nakon prohibicije dosegao broj koji je Amerika imala prije uvođenja prohibicije (1873). Ukratko, 2015 je Godina gdje je pivo opet dobilo tron nakon cijelih 142 godine. Istisnulo je sa tržišta Coca Colu, Viski, a ni manje ni više nego i vodu.
Share.

About Author

Leave A Reply