Deserti od piva

0
Showing 1 of 1

Pivo i sladoled statistički su dva najprodavanija proizvoda svakog ljeta, na svim meridijanima. S toga i ne čudi da Jensenu Cummingsu (BrewedFood), najvećem ekspertu na planeti kada je u pitanju uparivanje hrane i piva, nije trebalo baš mnogo da spoji pivo i sladoled na inovativan i fantastičan način. Kako sladoleda i pivskih stilova ima sijaset, time je i broj kombinacija nevjerovatan.

Započnite odabirom stila piva koje ima umjerenu ili nikakvu slatkoću. Gorka piva su sjajna, te ona voćna/kisela. Lager i industrijska piva otpadaju, jer sa njima ne možete ni wc da operete, a kamoli da pravite pivske deserte s njima. Dakle, u obzir dolazi isključivo craft.

Drugo pravilo je da jačina alkohola u pivu bude srazmjerna sa intenzitetom sladoleta/sorbeta. Jače pivo, znači i sladoled sa intenzivnijim okusom. Treće pravilo je vrsta sladoleda. U obzir dolaze samo sladoledi bez komadića čokolade, keksa, orašastih plodova i slično. Dakle, isključivo sladoled bez ikakvih dodataka. Četvrto pravilo je temperatura. Ovisno o kombinaciji, takav i srazmjer temperature treba biti. Generalno pravilo je da se pivu ne dopusti potpuno zaleđavanje.

Sama priprema je stvar izbora. Možete praviti vlastiti sladoled i dodati pivo u njega, te ga tako staviti u zamrzivač. Možete i pivo staviti preko gotovog sladoleda. U svakom slučaju omjer je 60/40 u korist sladoleda, ako planirate desert za širu publiku.

Imperial Stout + coffee gelato

Kafa se često nalazi u imperial stoutima. Dodavanjem sladoleda sa ukusom kafe, doživljaj stouta se penje na neki drugi nivo.

Kriek Lambic + čokoladni sladoled

Čokolada je odličan supleant višnji u Krieku. Odabir čokoladnog sladoleda bi trebao biti bazni. Bez dodatnih ukusa, samo čista čokolada.

Hefeweizen + banana sorbet

Isto pravilo kao i na predhodnim kombinacijama. Ideja je intenziviranje okusa piva. Dakle, kako note banane dolaze u hefeweizenima, logičan odabir je banana sladoled ili sorbet.

American IPA + narandžin sorbet

Kako je riječ o najpopularnijem pivskom stilu u craftu, bilo bi čudno da ga na ovoj listi nema. Voćne note citrusnog voća koje imaju u američkoj IPA, najbolje se upotpunjuju upravo citrusnim notama sorbeta ili sladoleda.

Belgian dubbel/abbey + cimet sladoled

Belgijska piva su najkompleksnija piva na svijetu. Visok postotak alkohola te širok dijapazon ukusa, traži i kompeksnije sladolede. Takav je od cimeta, a što se odlično uklapa u belgijsku začinjenost.

English Brown + lješnjak sladoled

Brown Ale ima tragove orašastog voća, pa je lješnjak logičan izbor. Omjer od 60/40 u korist lješnjaka je idealan.

Share.

About Author

Leave A Reply