Gorštak pivo na putu u Švicarsku

0

Ono što je počelo kao kućni hobi, uz mnogo odricanja, zalaganja i ljubavi preraslo je u ozbiljan posao.

Zanatska pivara Gorštak uskoro obilježava dvije godine od početka proizvodnje prvih žarži piva. Ono što je počelo kao kućni hobi, uz mnogo odricanja, zalaganja i ljubavi, preraslo je u ozbiljan posao.

“Naša misija je ne samo jačanje svijesti o prednostima zanatskog ili kraft piva u odnosu na industrijsko, nego i o važnosti podrške lokalnim, domaćim proizvođačima i zanatlijama u vremenu masovnog odlaska, maltene bježanja mladih preko granice u zemlje zapadne Evrope. Želimo da pokažemo se ovde i te kako može živjeti i raditi, uprkos svim nedaćama i situaciji u društvu, da i mi možemo da napravimo proizvod dovoljno kvalitetan kako za domaće tako i za zapadno tržište”, kazao je Nikola Galić, muzičar i profesor engleskog jezika, koji je prije dvije godine u selu Jakupovci otvorio malu zanatsku pivaru, dajući joj simbolično ime – Gorštak.

Do izvoza piva u Švajcarsku došlo je nakon posjete jednog gospodina koji je rođen, živi i radi u Švajcarskoj, ali je porijeklom iz Banjaluke, priča Nikola.

“Svidjela su mu se naša piva i izrazio je želju da nas podrži prodajom piva u svom lokalu inače specijalizovanom za kraft piva, ali i šire. Nakon nekoliko mjeseci pripremanja i planiranja u decembru smo imali prve količine spremne za izvoz, ali smo zbog problema u proizvodnji bili primorani da uništimo veliku količinu piva, od koje je značajan dio bio namijenjen tom izvozu. Bio je to težak udarac za nas, od kog se još nismo oporavili, ali nas to nije sputalo. Istrajali smo i naš prvi izvoz od oko 500l piva je konačno krenuo juče put Švajcarske”, kazao je Nikola.

Uvjeren je da Gorštak i te kako može parirati pivima na bogatom švajcarskom tržištu i kaže da će ponosno predstaviti našu regiju i našu zemlju.

“Veoma sam ponosan na činjenicu da se sada možemo svrstati u one koji izvoze finalni proizvod najviše vrijednosti u vrijednosnom lancu, a ne samo osnovnu sirovinu.
Plan za ovu godinu je dalje širenje izvoza i prodaje na domaćem tržištu, zapošljavanje najmanje dva radnika i značajnije širenje proizvodnog kapaciteta koji je trenutno na oko 2500l mjesečno, za šta će nam biti potrebna poprilična sredstva, ali ćemo se truditi da ih obezbijedimo. Zahvaljujemo se svima koji piju Gorštak i šire pozitivnu energiju”, kazao je Nikola.

Share.

About Author

Leave A Reply