Najskuplje pivo svijeta

0

U lokalnim prodavnicama danas možete pronaći piva koja koštaju manje od cijene jednog hljeba. Kvalitet im je svakako upitan, ali cijene impresivne. Za nekoga tko će dan provesti na obližnjoj klupi u parku, kvalitet i ne znači mnogo. Iskoristili su to mnogi pivski koncerni i u svojoj ponudi dodali jeftine i loše produkte. Da za svačiji džep ima ponešto, na tržištu imamo i neke od apsolutnih rariteta, čije bi cijene postidjele i nečiju godišnju platu.

Cantillon Gueuze 1978 (350 € za 350 ml bocu)
Belgijski Cantillon je prije  skoro 40-tak godina napunio bocu ovog Lambic piva o čijem kvalitetu govore samo oni koji su imali priliku da ga probaju. Kažu da je to jedan od najboljih Lambica na svijetu, pa je tako i njegova cijena od 350 evra u skladu sa legendom koja je stvorena od ove boce iz 1978 godine. Kako je takvih boca sve manje, zadnji put su koštale koliko prosječna plata u BiH. Kroz par godina, sasvim izvjesno da će preostali primjerci da dodaju samo jednu nulu na tu već veliku cifru.

Jacobsen Brewhouse Vintage No. 1 (370 € za 350 ml bocu)
Carlsberg je napravio samo 600 boca ovog Barley Wine piva od 10,5% ABV, u svojim prvim podrumima. Pivo je odležano u buradima 6 mjeseci i praktično ga se može naći samo nekim od ekskluzivnih restorana u Kopenhagenu.

Brasserie Caulier Vieille Bon Secours Ale (750 € za 350 ml bocu)
Ovaj Belgijski Strong Ale je odležan najmanje 10 godina prije prodaje. Jedino ga se može kupiti u londonskom Bierdomu za nevjerovatnih 750 evra po boci. Kako je rađen u jako malim količinama, trenutno na svijetu postoje samo par zadnjih boca ovog piva. 

BrewDog The End of History (800 € za 350 ml bocu)
Jedino pivo sa ove liste koji sam uspio probati u lokalnom BrewDog baru, tačnije 1 dl istoga. Riječ je Eisbocku sa 55 % alkohola. Razlog ovako visoke cijene je što je napravljeno samo 11 boca ovog piva. Koliko mi je poznato, ostalo je još 5 dl ovog piva u kopenhagenškom Mikkeller baru. Meni se nije svidjelo, ali iskustvo je u svakom slučaju jedinstveno. Od boce koja je smještena u prepariranu vjevericu, pa do samog okusa koji mene najviše podsjeća na viski.

Nail Brewing Antarctic Nail Ale (1300 € za 500 ml bocu)
Australijski Nail Brewing možda i nije napravio najbolje pivo na svijetu, ali su jedini napravili Pale Ale pivo sa antarktičkom vodom. Najstarijom i najčišćom kažu na Planeti. Prihod od prodaje ovih boca ide za kitove na Antarktiku i prodaje se isključivo na aukcijama. Takvo iskustvo košta oko 1300 evra po boci.
 
The Lost Abbey Cable Car Kriek (850 € za 750ml bocu)
Ovaj američki wild ale je najskuplje prodano američko pivo ikada. 2014 prodan je za 850 evra. Oni koji su probali ovo pivo, kažu da je čista pornografija i da vrijedi svakog centa. Koliko znam, ne postoji više nijedna boca na tržištu, ali na crnom se prodaju preostale po cijenama od par hiljada evra.

De Cam/Drie Fonteinen Millennium Geuze 1998 (900 € za 750ml bocu)
Belgijanci su 1998 pustili bocu ovog Geuza da proslave dolazak novog milenija. Ono što je ostalo od ovoga piva danas, prodaje se za 900 evra po boci.

Cantillon Loerik 1998 (2300 € za 750ml bocu)
Ovo je apsolutni rekorder kada su u pitanju prodano pivo. Kako je rađen samo jednom, ovaj geuze je jako unikatan. Odležan je 10 godina i 2014 je prodan po nevjerovatnoj cijeni od 2300 evra po boci na popularnoj Skinner aukciji.
 
Allsopp’s Arctic Ale (4700 € za 650 ml bocu)
Riječ je 140 godina staroj boci koja je napravljena za Arktičku ekspediciju. Šanse da je ovo pivo pitko uopšte su minimalne, ali to nije nekog gospodina iz Engleske spriječilo da kešira oko 5000 evra za ovu bocu.

Slijedeće godine vrlo vjerovatno da ćemo svjedočiti i većim cijenama, a do tada, možemo samo da se pitamo jesu li ova piva stvarno toliko vrijedna? The End of History meni nije bio vrijedan, iako nisam platio to iskustvo. Čak štaviše, ostalo mi je to u ružnom sjećanju.
Share.

About Author

Leave A Reply