Pivska mapa svijeta

0

Pivo se uvijek veže za veliku četvorku (Njemačka, Belgija, Britanija te SAD). Historijski gledano, pivopije širom svijeta su sretale samo uvozno pivo iz ovih zemalja. Ali, stvari u pivskom svijetu su zadnjih godina znatno izmjenjene. Mlađe generacije ruše barijere i otvaraju silne mikropivovare u podnebljima vjernim vinu i viskiju. Tako su svoje države stavili na nove pivske mape, a spisak čini se nije još gotov.

Španija
Iako pionir, Španija grabi punim koracima za svoje mjesto na pivskoj mapi. Microcervecerias (kako nazivaju svoje mikropivovare) niču na svakom koraku. S toga i ne čudi da je sve više kolaboracija sa španskim pivarima i velikim majstorima crafta širom svijeta. Čini se da ta zemlja vina i sangrije ne misli da odlazi u skorije vrijeme sa pivske mape. Šta probati? Albero, Cervesa del Montseny, Edge Brewing.
Brazil
Kako je Brazil već veliki producent makro piva (i adresa jednih od najvećih pivskih konglomerata, Ambeva), pivo u njihovoj zemlji i nije neka novost. Ipak, hvale vrijedna je njihova mala craft revolucija koja je stigla u svaki kutak zemlje. Danas imaju više od 300 mikropivovara što je impresivan broj za tržište koje je inače treće najveće na svijetu. Iako se mnogima činilo da će to biti kratkog vijeka, pivski majstori opstaju, te ih je svaki dan sve više. Brazil je možda i najbolji pokazatelj kako se i tržište kojem vlada lager pod imenom velikih multinacionalnih kompanija, može izmjenuti i napasti kvalitetnim pivom. Šta probati? Morado Brewing, Cervejaria Jupiter
Japan
Zemlja koja je svojevremeno imala najstrožije zakone kada su u pitanju pivske sirovine, bila je isključivo plodno tlo za industrijsko pivo. Ipak, promjenom zakona sredinom devedesetih, mikropivovare su dobile slobodan prostor za djelovanje. Danas su jedno od najperspektivnijih craft podneblja, koje se nije zadržalo samo na lokalnom tržištu, već ih sve više i više ima po cijelom svijetu. Šta probati? Kiuchi Brewery, Echigo Biru, Baird Brewing.
Irska
Suverena vladavina Guinnessa je ozbiljno poljuljana promjenom zakonske legislative te poticaja države za mikropivovare. Statistički, značilo je to da je broj pivovara u zadnjih 10 godina udesetostručen. Danas ih ima nešto više od 60 i taj broj neuzastavljivo raste. Šta probati? Kinnegar, Galway Bay, White Hag.
Švedska
Zakonska regulativa u Švedskoj kada je u pitanju alkohol nikome ne olakšava, kako konzumentima, tako ni proizvođačima. Ipak, to ih nije spriječilo da budu jedno od najaktivnijih craft tržišta u zadnje vrijeme. Činjenica da je otvoreno stotinjak novih mikropivovara u zadnji par godina je impresivna. Omnipollo (poznat po svojim stoutima širom svijeta) i Brekeriet (specijalci za sour) najbolje ilustruju koliko je širok ukus šveđana. Da ne staju samo na lokalnoj proizvodnji, pokazuje i njihova uvozna statistika. Američki craft ilustracije radi, u Švedskoj ima drugog najvećeg uvoznika, nakon Kanade. Iako se alkohol u Švedskoj može kupiti samo u državnim prodavnicama (sem pubova), radnim danima između 10 i 18:00, njihove prodavnice su jedne od najbolje opremljenih u cijelom svijetu. Izbor crafta je uvijek trocifren, cijene paprene, ali Švedska je i dalje jedno od najatraktivnijih craft tržišta na svijetu trenutno. Šta probati? Omnipollo, Nya Carnegiebriggeriet.
Švicarska
Ljudi koji su imali priliku posjetiti Švicarsku u zadnje vrijeme, nisu vjerovatno iznenađeni da su i oni na ovoj listi. Iako je riječ jednom od najskupljih podneblja za pivo (Cirih je nakon Osla najskuplji grad na svijetu za popiti pivo). Ipak, to ih nije spriječilo da im tržište i kvalitativno i kvantitativno postane pažnje vrijedno. Broj od 400 aktivnih mikropivovara ih stavlja na sedmo mjesto u cijelom svijetu po broju craft pivovara, te prve u svijetu po broju mikropivara po glavi stanovnika. Šta probati? BFM (Brasserie des Franches-Montagnes), Brasserie Trois Dames.
Island
Turističkim klišejima sa pitama od puffina ili fermentiranim ajkulama iz konzerve je došao kraj. Island je apsolutno zemlja piva, ali i pored te činjenice, fakta da u Rejkjaviku ima najboljih craft pivskih pubova na svijetu je impresivna. Riječ je o gradu od svojih 120 hiljada stanovnika, što ga nije spriječilo da bude adresa svim najvećim craft pubovima na svijetu, uključujući i Mikkellerov pub. Šta probati? Ölvisholt Brugghús, Borg Brugghús, Gæðingur Brugghús
Italija
Zadnja na ovoj listi i najvrednija. Zemlja vina koja je postala jedna od top 10 zemalja u svijetu za craft pivo. Apsolutni boom u otvaranju mikrocraft pivovara je bio poziv i najboljim svjetskim craft barovima da svoje filijale otvore i u Italiji. Za zemlju vina, Italija je najimpresivnije ime u craft svijetu. Šta probati? Birrificio del Ducato, LoveBeer, Birra del Borgo.
Share.

About Author

Leave A Reply