Recirkulacija sladovine (njem. Vorlauf)

0

Vorlauf  [forlauf]je njemački izraz, ali ga koriste i amerikanci i bukvalno prevedeno znači prethodnica, ali u slobodnom, pivarskom prevodu znači recirkulacija. Ovaj korak služi za bistrenje sladovine nakon ukomljavanja i nakon ispiranja ako se radi batch sparge.Ovo se radi u trenutku kad je ukomljavanje završeno nakon 60 minuta.

Tokom procesa ukomljavanja, nekoliko puta se promiješa “kaša” unutar posude za ukomljavanje i naravno da je dosta sitnih čestica, komada zrna i tako dalje, prošlo u sam filter ili kroz lažno dno. Sada trebate da ispustite sladovinu u lonac, međutim to ne radite odmah, nego radite recirkulaciju.

Recirkulacija se radi tako da se uzme manja posuda (plastični bokal, zdjela ili slično) cca. 2 litra zapremine i prvo se u tu zdjelu otpusti otprilike 1 litar sladovine koja će biti jako mutna i bit će puna komadića ljuske i zrna koje je prošlo kroz filter i ostalo u filteru za vrijeme miješanja ili ispod lažnog dna. Sada tih 1 l iz zdjele polako, oprezno vraćamo opet na vrh slada. Taj grain bed koji sam spominjao, taj primarni filter će na vrhu zadržati svo ono trunje i sitne čestice. ovaj postupak ponovimo nekoliko puta, sve dok iz pipe ne poteče bistra sladovina bez ostataka komadića zrnja. Bitno je da sladovinu vraćate na vrh komine vrlo oprezno i polako, ja je nalijevam uz zidove posude za ukomljavanje.

Nakon ispiranja slada s novom vodom, vorlauf, odnosno recirkulacija se ponavlja prije puštanja vode za ispiranje.

Video govori 1000 riječi, evo postupka vorlaufa u kućnim uvjetima. On ovdje radi vorlauf na 1:51 i uradi to samo jednom, jer je ovo samo demonstracija. Inače je potrebno ponoviti nekoliko puta. Inače ovaj video se isplati pogledati od početka do kraja. Nemojte da vas zbune temperature, jer oni sve govore u Farenheitima.

Share.

About Author

Leave A Reply