Ultimativne pivske čaše

0

Kako sam već prije govorio, čaša je neodvojiva od piva. Vrsta i oblik stakla itekako utječu na okus piva. Kome je naravno stalo uopšte do ukusa piva koje pije, taj i obraća pažnju na čašu i temperaturu serviranja piva. Ipak, ne znači to da trebate imati 50-tak različitih čaša (nadam se da mi žena ovo ne čita), već je dovoljno samo pet. One su sasvim dovoljne da pokriju sve pivske stilove, njih stotinjak.
STOUT

U standardnim i već zastarjelim pivskim vodičima, standardna čaša koja se preporučuje za stout je nonic pint čaša. Vidjeli ste ih sigurno već u pubovima, kako u nju toče Guinness i slično. Ipak, vremena se mijenjaju, pa tako je i nonic pint danas prevaziđen za stout. Za to su se pobrinuli njemci iz firme Spiegelau, koji su napravili ultimativnu čašu koja apsolutno maksimizira okus i karbonizaciju stouta. Zovu je Prototype C, i trenutno je najultimativnija čaša za stout. Znatna je razlika u odnosu na nonic pint. Kako je stout jako kompleksan stil piva, ova čaša je idealna za takav stil.
IPA

Standardna preporuka kada je u pitanju IPA je tulipan čaša, jer ona pomaže aromama da se skupe u čaši, dok je postolje na tulipan čaši tu zbog temperature. IPA ukratko ne smije biti pretopla, a širom čašom bi je vjerovatno brzo i ugrijali. Spiegelau je (opet) prije stout čaše izbacio na tržište i IPA čašu koja se od stout čaše razlikuje sa po stijenkama na donjem dijelu čaše. Funkcija je ista kao i kod njihove stout čaše. Bolja aroma, te karbonizacija. Tulipan je meni ljepši, ali moram priznati da Spiegelau bolji. Radili su je u saradnji sa Sierra Nevada pivarom, a koja slovi za oca i majku svih današnjih IPA. U svakom slučaju, da li ćete imati tulipan ili spiegelau, svejedno je, ali IPA nemojte piti iz pint ili slične čaše, ako želite osjetiti puniji okus IPA.
PILSNER

Flauta čaša je standardna za pilsner piva i svijetle pale lagere. Karakterizira je to što je šira na vrhu, što doprinosi stabilnijoj i boljoj karbonizaciji, te pjeni. Ako ste fan njemačkih i čeških pilsnera, ova čaša će vam to iskustvo sigurno podići i na veći nivo. Time ćete i pivo bolje ocijeniti, njegovom bojom, aromom i karbonizacijom. A upravo ovom čašom izvući ćete maksimum iz njega. 
KISELA, JAKA & 
BELGIJSKA PIVA

Ako ste ljubitelj kiselih piva, jasno vam je da tulipan čašom iz takvih piva možete izvući sve. Ipak, snifter konjak čaša je najbolja za takva piva. To su male i tanke čaše sa postoljem koje pomaže da pivo previše ne ugrijete rukom. Kako se radi o pivima uz koje se apsolutno uživa a ne opija, ne treba zanemariti ni estetsku stranu ovdje, a što konjak čaša apsolutno jeste.
PŠENIČNA PIVA

Iako generalno pšenična piva mogu proći jako dobro i u pilsner čašama, vaza čaša je najidealnija. U odnosu na pilsner, ona je na vrhu zakrivljena prema unutra, a što pomaže većoj koncetraciji arome u čaši. Tako bolje osjetite pšenicu te kvasce koji se koriste u ovim pivima.
Više od toga ne trebate ako ste pivopija. Pet osnovnih čaša će zadovoljiti svaku bocu koju unesete u kuću.

Share.

About Author

Leave A Reply