Generalno, kada govorimo o zemljama koje su dale najveći historijski doprinos za pivo, teško da iko može nadmašiti Njemačku i Češku Republiku. Budući da su češki i njemački stilovi piva najvažniji u obrazovanju svakog pristojnog pivopije njihove stilove bi trebali znati i u sitnim kafanskim satima.
Češki Pilsner
Lagano svijetlo i pitko pivo u kojem alkohol varira od 4,2 do 5,8%. Tijelo češkog pilsnera je lagano i bistro sa okusom bijelog hljeba i laganim herbalnim notama koje dolaze iz Saaz hmelja. Inače, važi za dedu svih komercijalnih priča o pivu, pa je tako i najkopiraniji stil piva. Zarad toga stil se danas tačnije naziva “češki premium pale lager”. Odgovara uz začinjenju hranu, a tipski predstavnici stila su:
Pilsner Urquell, Staropramen Lager, Kelso Pilsner, Lakefront Klisch, Schlafly Pilsner, von Trapp Bohemian Pilsner, Green Flash East Village Pilsner.
Njemački Pilsner
Lagano svijetlo pivo od 4,4 do 5,2% alkohola. Ovaj lagani lager je osvježavajući i suh za razliku od češkog pilsnera. U okusu se isto osjeti više slatkoća slada. Kako Nijemci ne žele biti ni u čemu drugi, njihov pilsner je odgovor na češki. Tako da ne koriste Saaz, već njemačke plemenite i profinjenije sorte hmelja. Odgovara uz razne salate ili kozji sir, a predstavnici su: Rothaus Pils, Victory Prima Pils, Firestone Walker Pivo Pils, Smuttynose Vunderbar!
Berliner Weisse
Jako lagano pivo od 2,8 do 3,8% alkohola. Ide protivno većini njemačkih stereotipa pa je berlinski weisse pomalo kisel sa zemljanim notama i suhim završetkom. Svojevremeno su ga nazivali “šampanjcem sjevera”, te je par puta opstojanje stila bilo dovedeno u pitanje, ali kako se zadnjih godina ponovo vraća u trend, čini se da ćemo ga imati priliku piti i u budućnosti. Ovaj tip weisse piva se može piti uz sve kiselo, a nije loš ni u kombinaciji sa grilanim haloumijem ili svježim šumskim plodovima. Najbolji egzemplari stila su: Bahnhof Berliner Weisse, Professor Fritz Briem 1809 Berliner Style Weisse, Evil Twin Nomader Weisse, Dogfish Head Festina Peche.
Gose
Svijetlo medium od 4,2 do 4,8% alkohola. Kiselost Gosea je ublažena blagom slanoćom te limunskim i suhim završetkom. Orginalni stil se zvao Goslar i geografski je najpopularniji u okolini Leipziga. Kao kod bliskog rođaka Berliner Weisse, Goses je potpuno nestao sa tržišta između 1960 pa sve do osamdesetih. Vratio se sa pojavom craftom i danas je jako popularan. Ide dobro uz ljetne voćne salate ili kisele pite i kolače od limuna i sličnog citrusnog voća. Apsolutni vladari stila su: Bayerischer Bahnhof Leipziger Gose, Ritterguts Gose, Westbrook Gose, Lost Nation Gose.
Dunkles bock
Srednje jako pivo koje varira od 6,3 do 7,2% alkohola. Najbolji primjerci stila su kako intenzivni u mirisu, tako i okusu sa naznakom tamnog voća, karamele i suptilnog slatkastog završetka. Tamni lager je popularan još iz srednjeg vijeka, koji danas ima jako puno loših kopija, a jako malo pravih predstavnika stila. Odličan je uz roštilj ili indijsku začinjenu hranu. Najbolji i autohtoni predstavnici stila su: Einbecker Ur-Bock Dunkel, La Trappe Bockbier, Jack's Abby Lashes Lager.
Doppelbock
Srednje jaka do jaka piva od 7 do 10% alkohola. Doppelbock je jača i intenzivnija verzija dunkles bocka. Prati ga jedna od najsimpatičnijih pivskih anegdota gdje je monk izmislio doppelbock da bi prošao kroz krizmeni post. Sličnu stvar je nedavno uradio jedan američki novinar koji je ima post zvani doppelbock, gdje ustvari ništa nije jeo nego samo konzumirao doppelbock. Kada je u pitanju hrana, odgovara sjajno uz hamburger ili jela sa baconom. Autentični predstavnici su: Ayinger Celebrator, Weihenstephaner Korbinian, Paulaner Salvator, Tröegs Troegenator, Ballast Point Navigator, Surly One.
Munich helles/helles bock/maibock
Svijetlo medium pivo od 4,7 do 5,4% alkohola. Ovaj stil je sličan njemačkom pilsneru ali sa manje gorčine, tako da okus ide na sladnu stranu. Helles na njemačkom znači laganije, pa su Munich helles laganije, dok verzije sa višim postotkom alkohola nazivaju maibocks i služe ih u zimsko vrijeme ili rano proljeće. Tipski predstavnici su: Weihenstephaner Original, Lowenbrau Original, Cigar City Hotter Than Helles, Jack’s Abby House Lager, Ninkasi Helles Belles, Maui Brewing Company Bikini Blonde.
Oktoberfest/Märzen/festbier
Svijetlo srednje do srednje pivo od 4,8 do 6,3% alkohola. Karamela je ključna u okusu ovog stila, sa blagom gorčinom u pozadini. Tradicionalno, ovo pivo se pravi na proljeće sa srednje visokim postotkom alkohola da bi prošlo ljeto bez infekcija, tako da je i naziv došao iz toga. Märzen bi značio mjesec mart na njemačkom jeziku. S druge strane Oktoberfest tehnički može biti kuhan samo u Minhenu. Kao što mu i ime nagovještava, uz njega kao i na Oktoberfestu idu kobasice, ali nije loše ni uz tacos recimo. Kapitalni primjerci su: Ayinger Oktober Fest-Märzen, Weihenstephaner Oktoberfestbier, Flying Dog Dogtoberfest, Sly Fox Oktoberfest, Victory Festbier.
Hefeweizen/weissbier
Lagano pivo od 4,3 do 5,6% alkohola. Odlikuje ga okus banane i žvakaće gume uz priličnu karbonaciju. Shodno njemačkom zakonu o čistoći piva, udio pšenice u pivu mora da bude najmanje 50% (iako je ta granica najčešće i veća, to jeste 70%). Kako pšenica ima više proteina nego ječam, tako je izgled piva mutan. A kada je u pitanju okus banane i žvakaće gume, on naravno ne dolazi od same banane ili žvakaće (ne, niko ne stavlja bananu u pivo!), nego od fermentacije kvasca koji se koristi za Hefeweizen. Pivo u svakom slučaju ide jako dobro uz školjke ili lagane voćne salate. Prvaci su: Franziskaner Hefe-Weisse, Kulmbacher Kapuziner Weissbier, Schneider Weisse Original, Funky Buddha Floridian Hefeweizen, Naparbier Hefeweizen.
Dunkels weissbier/dunkelweizen
Lagano do srednje lagano pivo od 4,3 do 5,6% alkohola. Najlakše ga je opisati kao weissbier sa tamnijim sladom koji uz dodatak okusa banane ima i široku paletu karamele i svježeg hljeba. Iako su svijetle verzije weissa danas jako popularne, tamnije su zapravo više historijski zastupljene i točile su se mnogo više kroz historiju. Roštilj voli tamna weiss piva, tako da je idealna kombinacija. Predstavnici su: Erdinger Weissbier Dunkel, Andechser Weissbier Dunkel, Ramstein Classic, Shiner Dunkelweiss.
Weizenbock
Srednje jako do jako pivo od 6,5 do 9% alkohola. Riječ je o kompleksnom pivu sa voćnim notama koje često biva dugo odležano. Najlakše ga je opisati kao jaču verziju dunkels weissa, čija popularnost je bila na vrhuncu početkom 20. vijeka. U današnje vrijeme je to sezonsko zimsko pivo koje se najčešće konzumira za novogodišnje praznike na mnogim porodičnim trpezama. Odgovara perfektno uz čokolade i slatkiše, a a tipski predstavnici su: Schneider Weisse Tap 6 Unser Aventinus, Edelweiss Gamsbock, Le Trou du Diable Shawinigan Handshake, Southern Tier Goat Boy, Victory Moonglow Weizenbock.
Kölsch
Srednje jako pivo od 4,4 do 5,2%. Čisto, resko i dobro balansirano pivo sa suptilnim notama voća i hmelja sa tipskim notama bijelog vina. Ovaj hibridni stil piva je praktično samo varijacija u lagerovanju, što praktično znači da se ovakvo pivo lagerije nekoliko mjeseci na hladnom. Orginalno dolazi iz njemačkog Kölna, gdje se od početka služilo u malim čašama da bi se prije zagrijalo. Ide jako dobro uz dimljeno meso. Primjerci su: Gaffel Kölsch, Reissdorf Kölsch, Captain Lawrence Captain's Kölsch, Cape Ann Brewing Company Fisherman's Ale, Original Pfaffen.
Vienna lager
Lagano do srednje jako pivo 4,5 do 5,5 % alkohola. Tradicionalno, riječ je o balansiranom, sladnom lageru sa notama karamele i suhim završetkom. Iako stil potiče iz Beča i godine 1840, danas je njegova produkcija zapravo najveća u Meksiku, zahvaljujući austrijskim imigrantima. S druge strane, nakon lagera, riječ je o stilu s kojim industrija najviše manipulira dodajući u pivo umjetne sirupe i jeftine zamjenske sirovine. Kao i sva sladna piva i ovo traži začinjenu hranu, tako da je Buffalo wings najbolja opcija. Primjeri stila su: Heavy Seas Cutlass, Abita Amber, Sam Adams Boston Lager, Brooklyn Lager, Great Lakes Eliot Ness.
Altbier
Lagano do srednje jako pivo od 4,3 do 5,5%. Boja alta je bakarna, a pivo je balansirano sa više hmeljnih gorčina. Altbier je njemačka riječ za staro, tako da je riječ o lagerovanom pivu, geografski rođenom u okolini Dusseldorfa. Prilično ga je teško naći van Njemačke, tako da ako se nađete tamo, ne propustite. Mnogi krafteri koriste ime stila u svojim pivima, ali to ne znači da je riječ o Altu. Sjajan je uz lososa i masniju ribu generalno. Primjerci su: Alaskan Amber, Long Trail Brewing Long Trail Ale, Ninkasi Sleigh'r Dark Doüble Alt Ale.
Baltic porter
Srednje jako do jako pivo od 6,5 do 9,5% alkohola. Dosta tamnog voća i višnje. Ovaj porter je zapravo napravljen sa lager kvascem. Kao i ruski carski stout i ovaj stil je nastao sa visokim postotkom alkohola da bi se mogao izvoziti na duže relacije. Svi su složni da su generalno tamni stilovi u najboljoj kombinaciji sa roštiljem, pa tako vrijedi i za Baltic. Najpoznatiji primjerci su: Żywiec Porter, Jack's Abby Framinghammer, Smuttynose Baltic Porter, Uinta Crooked Line Sea Legs.